Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 16:56 - За безполезността на "уроците" от историята
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 2765 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 09.03.2012 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човешкото тяло не желае да се учи от чуждия опит. То отхвърля съветите като чужда клетка попаднала в тялото. Единственият начин, който може да накара хората да се съобразяват (но не и да се поучат) с "уроците" от историята, е ако те бъдат наложени с насилие. Защо е така?  

Само личният опит учи

Всичко, което ни се случва, независимо дали е добро или лошо допринася за изграждането на това кои сме ние. Самата идея за добро или зло е създадена от други хора и ние просто сме я приели за вярна. Затова дълбоко в себе си хората не обичат чужди съвети. Те искат да изпитат всичко сами. Детето винаги прави обратното на "Не прави това!". Дори и когато някой доброволно потърси съвет от другиго, то той много често не се съобразява с дадения му съвет.

Това не е случайно, компютърът (нашето тяло) има нужда от постоянен поток на свежа информация, за да може да развие алгоритми за справяне с всяка извънредна случка. Ако не паднете един два пъти по време на прохождането ви като пеленаче, никога не бихте се научили да ходите сами. Тези "случки" са изключително ценна информация за тялото, то има нужда от това да ни се случват беди и затруднения. Ако егото ни се противостави и винаги се стреми към постоянното щастие, тялото ще си създаде затрудненията само, за да оцелее. Затова казваме, че човек става по-силен след като преживее несгодите.

Историята е развален телефон  

Времевото разстояние между настоящето и конкретните исторически събития, почти няма значение за това колко развален е телефона. Представите ни за събития от преди двадесет години са почти толкова мъгляви, колкото представите  ни за събития от преди двеста години или две хиляди. Дори когато сме очевидци на събитията.

Историческите свидетелства достигат до нас под формата на писмени източници (най-разваленият телефон), археологически находки (разпилян пъзел) или устни предания (буквално развален телефон). Само който не се е занимавал с документиране на историята, само той не е оставил своя собствен отпечатък и поглед върху минали събития, тоест изопачил я. 
 

Историята е политика

Единствената полезност на историята е, че тя много добре се използва за продаване на политически идеологии и за украсяване на неприемливи действия на управляващите. Нищо написано в историческите книги не е обективно, то винаги представлява нечия идея, която ни се представя за правдива и ние трябва да я приемем доброволно или да бъдем накарани с насилие. Историята е единствено полезна на тези, които управляват нашия живот. Много често варианта на история представен от тях, няма нищо общо с фактическите събития, така че и тази история е фалшива и безполезна по принцип.

Историята не се интересува от обикновенния човек. Той не присъства в писанията, там обикновенно се говори за царе, царици, президенти, военноначалници, религиозни водачи и т.н. Фолклорът е много по-добър начин за съхранение на данни за живота на обикновения човек.

Историците са доста амбициозни

Абсолютно безплодно е, човек да се самозаблуждава, че може да възстанови история 1:1, без големи изкривявания. Дори и да се доближим много близко до реалната картина на отминали събития, то уроците от онова време ще са безполезни за нас, тъй като те представляват само едно от проявленията на живота и са се случили при различно качество на времето. Животът е динамичен и цикличността му не се изразява в повторение, ами в ново качество, така че старите събития никога не може да се повторят или възпроизведат сега.

Поуки като, че трябва да сме единни и да си помагаме, че трябва да не воюваме помежду си и да зачитаме територията на другите хора и т.н., не са поуки от историята, те са логически съждения, които всеки човек може да изведе от собствения си опит и са просто част от здравия разум. Това, че историята често се кичи с такива поуки е така понеже тя не може сама да ни научи на нещо ново.

Както беше казал някой, единствената поука от историята е, че научаваме, че хората не се поучават от историята и това не е случайно, просто ...

Историята е безполезна



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Поздрави, Пламене, за интересните разсъждения! Прочетох ги с удоволствие.
09.03.2012 17:05
Писателят Емилиян Станев не приемаше две науки: историята и педагогиката.

За историята казваше:Живите пишат за мъртвите. Нищо не могат да напишат.

А за педагогиката: Каква наука е това? Развалените възрастни искат да учат неразвалените деца!
цитирай
2. zelas - Писателят Емилиян Станев не при...
09.03.2012 17:44
sande написа:
Писателят Емилиян Станев не приемаше две науки: историята и педагогиката.
За историята казваше:Живите пишат за мъртвите. Нищо не могат да напишат.
А за педагогиката: Каква наука е това? Развалените възрастни искат да учат неразвалените деца!


Много, много точно казано!
цитирай
3. анонимен - Х
15.03.2012 01:12
-Къде си ?
-Тук.
-Колко е часът?
- Сега.
-Кой си ти ?
-Този момент.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5783797
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031