Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2013 20:13 - Къде са наследниците на българската средновековна аристокрация днес?
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 14763 Коментари: 23 Гласове:
14

Последна промяна: 08.01.2013 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Къде са наследниците на българската средновековна аристокрация днес?

 
Една тема вълнува силно много българи от години наред. Това е темата за българската аристокрация. Защо нямаме благороднически титли след Освобождението през 1878 г., защо нямаме графове, барони, маркизи, князе? Къде се губят старите благороднически титли ичиргубоил, кавхан, канартикин? Ето само част от титлите и тяхното значение в Средновековието: Чъгубоил - Пръв най-важен боил, занимава се с вътрешните работи на ханството, Боил - висша знатна степен, Багаин - нисша знатна степен, Богатур - буквално означава юнак, герой, Боритаркан - командир на тежката бронирана конница, в по-късни времена комендант на аул (крепост), Тументаркан - командир на един тумен (10 000 конника), Таркан - командир на 1 000 конника (хилядник). Особено ценни са и данните за боилските родове - Ермиар, Дуар, Кюригир, Кубаир, Чакарар, Ерми, Дуло, Вокил, Укил, Угаин. 

С падането ни под османска власт държавата изчезва и с нея изчезва и държавническата традиция. Тези родове обаче остават, те или се разселват, или намаляват, или се преселват, или просто емигрират, но не е възможно да са изчезнали напълно, защото данни за подобен геноцид не са известни. 

Българска аристокрация безусловно е имало. Били сме царство, монархия, което само по себе си говори категорично и недвусмислено. Въпросът е къде са наследниците на тази аристокрация, има ли живи такива и защо нищо не се знае за тях днес? Говорим за Първа и Втора български империи, както пише сър Стивън Рънсиман. Тази държавна форма се управлява от елит, който е с благороднически произход по дефиниция. Смесването на българските благородници с византийските също е доказан исторически факт, което още по-ясно посочва, че благородници по нашите земи не просто е имало, но те са били цели изявени фамилии, които са управлявали държавата на различни нива и са били признати за хора със „синя кръв“, тоест за истински аристократи. Може би „благородничеството“ не е било чак толкова разпространено по социалната ни стратиграфия, както да речем в старата Византия, но фактът е факт - българска средновековна аристокрация е имало. 


Близо 500-годишното ни владичество от Османската империя не би могло безследно да изличи корените на аристокрацията, просто защото те са дълбоки, жилави и са се пръснали при завоеванието ни в края на ХІV в., което вероятно и ги е спасило. Къде обаче са те днес? 

В периода 711-718 г. днешна Испания е завладяна от маврите /араби и бербери/. Между VІІІ и ХV в. продължават борбите за отхвърляне на чуждото господство. Реконкистата завършва през 1492, когато Фердинанд II Арагонски и Изабела I Кастилска изгонват последния мавритански владетел от Иберийския полуостров. Говорим за около 800 години арабско владичество! Днес Испания е съхранила своите благороднически титли, монархически символи и звания, нещо, което в България не е съхранено, при това при по-кратко с няколкостотин години владичество от османците. Въпросът е, как испанците са успели да запазят благородническите си титли, ясни са фамилиите, а ние не знаем нищо за тази част от нашата социална история?!

Оказва се, че липсата на информация за българската средновековна аристокрация не е чак толкова голяма! Неотдавна във форумите „Бойна слава“ излезе информация за стари родове, които по всяка вероятност „съхраняват“ във вените си "синя кръв". Макар и твърде „размита“ през вековете, тя все пак е „синя“ или поне със „син отенък“. Публикуван беше списък на фамилии от някои градове и населени места, за които има данни, че са били с благороднически произход. Такива са: Андрейнин от Чипровци, Баласчеви от Охрид, Балина от Никопол, Бимбеловци от Факия, Бойчик от Кратово, Дебелянови от Дебелец, Джамджиеви от Килифарево, Екзарх (Стоилови) от Стара Загора, Живодер от Враца, Зикови от Ниш, Кършовски от Елена, Лолови от Медвен, Лупу от Разград, Лютови от Рила, Мавър от Драгалевци, Соимирович от Горно Лука, Радивой от Кремиковци, Раковски от Котел, Стратемирович от Арбанаси, Селимински от Сливен, Шишманоглу от Видин и още много други. Интерес обаче представляват фамилиите от Копиловец. Те са общо шест на брой - Джоджин, Качамаг, Митрович, Пешин, Прентич и Франкович. 

Изследване на швейцарския институт по генетика Игенеа доказа, че в българите тече 49% тракийска кръв, 15%-славянска, 15%-елинска, 11%-древномакедонска и 8%- финикийска кръв, съобщи БТА. Това е доказателство за приемственост във всеки един смисъл на думата. Тя може да се илюстрира и по още един начин. 

Неотдавна вестник „България“ публикува статия за българин, който пътува до Америка в началото на ХХ в. Това е Захари Гачин от село Копиловци. Неговият правнук Йордан Йорданов преди време разказва родово предание за австрийски престолонаследник, който идвал в село Копиловци, до днешна Монтана, но се криел, че е наследник на царски род. Легендата разказва, че по времето на династията Шишмановци /1323-1396 г./ самият цар плащал на специалисти от земите на Австро-Унгария, които да помагат за добива на злато и олово. Постепенно оловото придобило по-голяма цена от златото, защото приложимостта му във военните действия била много по-голяма. Някъде по това време в село Копиловци - Монтанско пристига някакъв млад мъж, облечен в монашески дрехи, за когото се говорело, че бил най-малкият син на австрийския престолонаследник. Според легендата, именно той основал рода Гачини в днешното село Копиловци.

В същото време форумът „Бойна слава“ коментира, че що се отнася до фамилиите, оцелели до днес - повечето извън тези от Чипровци и Копиловец (които са католици и се преселват в Австрия) са оцелели. Твърде вероятно е топонимът „Копиловец“, който се споменава в списъка с фамилиите, да е именно част от днешното село Копиловци, защото легендата разказва именно за „австрийски престолонаследник“ там. Разбира се, отчитайки факта, че по това време държавите са се наричали по друг начин, все пак не можем да отречем, че има, при това не малка, вероятност преданието постепенно да е било видоизменяно, за да достигне топонимът „Копиловец“ до съвременното село Копиловци. Това по неоспорим начин доказва и връзката на рода Гачини с австрийските престолонаследници, като правим уговорката, че доказателството зависи от коректното предаване на легендата през годините. Оказва се, че не е невъзможно фамилията Гачини да има истински благороднически произход, който води началото си още от Балканското Средновековие. 

За това все още не са открити исторически доказателства. В същото време Йордан Йорданов споделя, че в една книга преди години открил дворец с името “Гачини” в Санкт Петербург. Едва ли това отново е просто една случайност. Предстои обаче историците и специалистите от помощните исторически дисциплини - етнолози, археолози и архивисти да проучат легендите и да отсеят наслоенията на фолклора. Това е необходимо, за да разберем до къде се простира историческата истина и къде легендата е замъглила, или пък /защо не/ предала точно истината. 

Шишмановият род не е единственият, чиято история се проследява и до наши дни. Много по-древни фамилии могат да се посочат като потомци на великите български царе Асеневци, чиито корени навярно са чак в древна Троя, които също имат доказани наследници. Те обаче междувременно са се установили на остров Корфу, където живеят в свой собствен замък под Асеновски герб, съобщава сайтът forum.bg-nacionalisti.org. Друг въпрос е доколко такива родове, заселили се далеч от родината преди столетия, не са се поддали на чуждо влияниe в случая на Асеневци - на италианско, или по-скоро гръцко.
Потомци на най-древни византийски императорски династии живеят по нашите земи, например на Палеолози и Кантакузи. В село Факия пък продължава да съществува родът на Момчил войвода, родът на Стефан Караджа, който е излъчил за България редица световни олимпийски шампиони. Дирите на последната владетелска династия на Средновековна България се губят след разпадането на Втората българска държава, когато Константин (синът на Иван Срацимир) и Фружин (синът на Иван Шишман) изчезват от погледа на историците. Освен за връзките им с унгарската аристокрация, сведенията ни за тях са твърде оскъдни.

Преди около тридесет години в архивите на Анкара и Истанбул сръбската османистка Душанка Лукач се натъква на нова информация. Фружин заедно с тримата си сина се завръща в България, където служи на османската власт. Така в района на Чипровци се заселват католици, потомци на българската и унгарската династия. Родове, като например този на Пеячевичи, нямат нужда от друго доказателство за аристократичния си произход - те със сигурност са потомци на свитите на Фружин, сродили се с Шишмановия род. Освен това тази фамилия има големи заслуги по време на сраженията в региона, за което получава и баронска титла и обновява семейния си герб. След това родът се развива в Австро-Унгария, един от техните потомци дори успешно управлява Хърватска. След Освобождението на България и този род се числи към възможните претенденти за българския престол като сигурен потомък на Шишмановия род.

Разбира се, има и много други родове, историята на които може да се проследи много назад във вековете. Едни от най-значимите постижения в тази насока са стигнали до началото на ХVІІ в. Това са само някакви си 200 години след завоеванието от османците през 1396 г., с превземането на държавата на Срацимир, с което България изчезва от политическата карта на света. Двеста години не са чак толкова голям период, за да се забрави един род или неговия благороднически произход, ако е имал такъв, дори и в условията на остра политическа криза и демографски срив, които по всяка вероятност са съпътствали онези страшни години. 

Откриването на доказателства за българската средновековна аристокрация и нейните наследници днес не е самоцел. Акцентът не е някои българи да имат шанса да сложат на главите си корони и да се титулуват с някакви звания. Това е част от историята ни. Историята е не само битки и завладени или изгубени земи, историята е история и на народа, на хората, на отделния човек. И ако личността в историята нямаше никакво значение в марксистко-ленинската битност преди години, то днес историците знаят, че личността има важно място в историята, защото личностите правят историята такава, каквато е. Ако ние днес познавахме наследниците на старите родове, фамилиите, които са управлявали страната ни преди векове, традицията щеше да бъде толкова жива, че едва ли щяхме да имаме такава остра нужда от елит, каквато изпитваме в момента. Елит означава заслужили, достойни хора. Не че днес ги няма, но елитът се изгражда, той е бил граден и у нас, но по някакви странни причини днес елитът ни отново се изгражда, но сме забравили стария си елит, а него го има неминуемо, защото няма как просто да се е изпарил. Известни са фамилии от императорските родове на Византия. Има хора, които днес претендират да са наследници на византийската златна корона, макар, че Византия я няма от 559 години. България обаче я има, но като по чудо благородниците й са изчезнали сякаш безследно и безвъзвратно. 

На 8 септември 1946 г., в присъствието на съветски войски, в България се провежда референдум. Според официални резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума участват 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се обявяват за премахването на монархията и обявяването на страната за република. Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България. Невръстният цар Симеон II, майка му царица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени в срок от няколко дни да напуснат страната. Те се отправят към Египет, а през 1951 г. - към Испания. България е република вече почти 66 години. Едва ли някой днес, след като дори бившият цар стана министър-председател на републиката, би имал амбиции да се окичи с благодорническа корона и да се разхожда с пурпур и хермелинова мантия. Важно е обаче да познаваме историята си, да познаваме хората, които са управлявали държавата ни и да отдаваме заслужена почит на тях и на техните достойни наследници.

Венцислав Жеков
кореспондент на в. "България" в София

 




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Пламене, нема нищо за българската аристокрация до Девети девети 44.
08.01.2013 20:38
За стара аристокрация не може и да се говори.

Всичко е пепел.

България е страна на селяните, селски и градски.
цитирай
2. lyubomircholakov - В Испания и след 1140 г. - в провъз...
08.01.2013 21:25
В Испания и след 1140 г. - в провъзгласената тогава Португалия аристокрацията се е запазила по една много проста причина: северната част на Иберийския полуостров никога не е била под ислямска власт, а винаги е оставала християнска. Именно оттам тръгва Реконкистата, траяла почти 800 години и предвождана именно от аристокрацията (благородниците, рицарите, кавалейросите). Доста е съмнително щеше ли да бъде запазена иберийската аристокрация, ако целият полуостров беше завладян от арабите.
Не бива да се забравя и масовото и целенасочено избиване на българската аристокрация - на 110-те търновски, т. е. столични, боляри, цветът на нашата аристокрация, през 1393 г. от турците, извършено най-вече по настояване на венециански търговци от венецианската търговска колония в Търново, и организирано също от тях. Естествено, то е извършено по чисто религиозни причини, тъй като венецианците от колонията не били християни...
цитирай
3. horos - Една малка забележка.
08.01.2013 22:00
Интернет не е единствен източник на подобна информация. Знам много по темата, но в момента нямам свободно време да ровя разни книги.
цитирай
4. zelas - Интернет не е единствен източник на ...
08.01.2013 22:24
horos написа:
Интернет не е единствен източник на подобна информация. Знам много по темата, но в момента нямам свободно време да ровя разни книги.


Като намериш време, ще е интересно ако споделиш!
цитирай
5. zelas - За стара аристокрация не може и да се ...
08.01.2013 22:26
sande написа:
За стара аристокрация не може и да се говори. Всичко е пепел. България е страна на селяните, селски и градски.


Селяни или не, очевидно е че липсва далновидно мислене. Хората, които са се добрали до властта не притежават нужните качества.
цитирай
6. zelas - В Испания и след 1140 г. - в провъз...
08.01.2013 22:27
lyubomircholakov написа:
В Испания и след 1140 г. - в провъзгласената тогава Португалия аристокрацията се е запазила по една много проста причина: северната част на Иберийския полуостров никога не е била под ислямска власт, а винаги е оставала християнска. Именно оттам тръгва Реконкистата, траяла почти 800 години и предвождана именно от аристокрацията (благородниците, рицарите, кавалейросите). Доста е съмнително щеше ли да бъде запазена иберийската аристокрация, ако целият полуостров беше завладян от арабите.
Не бива да се забравя и масовото и целенасочено избиване на българската аристокрация - на 110-те търновски, т. е. столични, боляри, цветът на нашата аристокрация, през 1393 г. от турците, извършено най-вече по настояване на венециански търговци от венецианската търговска колония в Търново, и организирано също от тях. Естествено, то е извършено по чисто религиозни причини, тъй като венецианците от колонията не били християни...


Добро допълнение, благодаря!
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Българската аристокрация има п...
09.01.2013 15:32
Българската аристокрация има проследими дири в изворите и в генеалогиите в други държави. Имаш извори, които обясняват колко от нея е минала под ножа, имаш извори, в които се вижда как част от нея се ислямизира и става част от османската армия (спахии или тимари) или държавна администрация. Имаш и извори и не само, които описват съдбата на определени аристократични български родове и превръщането им в руски, австрийски, унгарски, полски, италиански и т.н. родове. Не бива да забравяш, че до 17 век минимум, аристокрацията във Влашко и Молдова в по-голямата си част е също българска и най-дълго просъществувалата самостоятелно.... Комитопулска и Асенева кръв по различни линии и клонове на тези огромни родове има в генеалогията на повечето стари европейски аристократични родове, в това число и действащи кралски.

Това е положението. Всяко село и всеки род си има легенди, а вероятно някои родове по-дребни или далечни разклонения са се опазили и в християнска, българска линия в днешна България, но като цяло това са повече легенди, които вече замогналите се и авторитетни български родове от Възраждането си самосъздават, за да са на равна нога с гърци, руснаци и т.н. по древност, особено при търговията и правенето на бизнес.

За съжаление погрома на Чипровското въстание унищожава тази част от българската аристокрация, която е резултат от процесите по католизация на балканите - или е избита физически или емигрира.

По линия на тези легенди, и с почти същата аргументация като тази на моминасълза в предния коментар аз мога да се изкарам потомък на Асеневци. Но това нищо не значи и би било смешно, да не кажа друго, ако реша да правя подобно нещо, въпреки че ще се получи хубава легенда с много въздишки.

Проблемът на нова България не е липсата на аристокрация, а практическия геноцид на елити, който си спретваме средно на 30 г. от Освобождението до сега!
цитирай
8. zelas - Българската аристокрация има п...
09.01.2013 17:07
anonymousbulgaricus написа:
Българската аристокрация има проследими дири в изворите и в генеалогиите в други държави. Имаш извори, които обясняват колко от нея е минала под ножа, имаш извори, в които се вижда как част от нея се ислямизира и става част от османската армия (спахии или тимари) или държавна администрация. Имаш и извори и не само, които описват съдбата на определени аристократични български родове и превръщането им в руски, австрийски, унгарски, полски, италиански и т.н. родове. Не бива да забравяш, че до 17 век минимум, аристокрацията във Влашко и Молдова в по-голямата си част е също българска и най-дълго просъществувалата самостоятелно.... Комитопулска и Асенева кръв по различни линии и клонове на тези огромни родове има в генеалогията на повечето стари европейски аристократични родове, в това число и действащи кралски.

Това е положението. Всяко село и всеки род си има легенди, а вероятно някои родове по-дребни или далечни разклонения са се опазили и в християнска, българска линия в днешна България, но като цяло това са повече легенди, които вече замогналите се и авторитетни български родове от Възраждането си самосъздават, за да са на равна нога с гърци, руснаци и т.н. по древност, особено при търговията и правенето на бизнес.

За съжаление погрома на Чипровското въстание унищожава тази част от българската аристокрация, която е резултат от процесите по католизация на балканите - или е избита физически или емигрира.

По линия на тези легенди, и с почти същата аргументация като тази на моминасълза в предния коментар аз мога да се изкарам потомък на Асеневци. Но това нищо не значи и би било смешно, да не кажа друго, ако реша да правя подобно нещо, въпреки че ще се получи хубава легенда с много въздишки.

Проблемът на нова България не е липсата на аристокрация, а практическия геноцид на елити, който си спретваме средно на 30 г. от Освобождението до сега!


Както винаги, ценно мнение, благодаря!

Аз не храня много надежди за сегашния "елит".
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Ами, макар и не физически и сегашния ...
10.01.2013 11:21
Ами, макар и не физически и сегашния елит се подменя даже по-често и е обект на жестоки атаки и мачкане. Няма как да се формира даже устойчиво, при условие, че на всеки 4 години ти се сменя средно 60% от състава на Народното събрание най-елементарно. Отделно има други "елити", които още не са толкова видими и не искат да бъдат видени, защото имат по-лустросани представители, които се формират на база на демографските и икономически процеси в страната и които ще си заемат мястото пряко, чрез своите наследници или подставени лица целокупно след 10-20 години, ако нещата в държавата продължат да се развиват по този начин - неизбежно е!

Ясно беше, че при преход ще се създаде относително укорим в морално отношение елит - такъв е бил и този след Освобождението всъшност, но ако го оставиш да се развива устойчиво - така е по цял свят, той по съвсем обективни причини още в първото си поколение започва да се подрежда и да става нормален и надежден, а във второто и третото си е съвсем на европейско и световно ниво. Освен това системата на проникване и обновяване в една истинска демократична среда работи, защото щеш не щеш предприемчивите, кадърните и работливите вървят нагоре спрямо останалите и част от тях се превръща в елит, а част от елита деградира и има постоянно, но естествено обновяване и развитие.

Това в бг няма как да се случи, защото даже олигарсите тук нямат възможност да се превърнат в нормални бизнесмени и да се издигнат ценностно, защото са зависими от държавата и политиците и тази взаимовръзка не е нормална, нито здравословна, за да формира качествен елит, а другото кадърно, предприемчиво и работливо и умно или е емигрирало, или ако си стои по някакви причини и работи в бг подготвя своите наследници да бъдат емигранти, за да не повторят собствената му съдба - и двете групи невъзвращенци!
цитирай
10. zelas - 9. anonymousbulgaricus
10.01.2013 12:20
Много си прав. Този тип демокрация е неподходящ за България.
цитирай
11. anonymousbulgaricus - Не, въпросът по-скоро е това, което ...
10.01.2013 13:17
Не, въпросът по-скоро е това, което сега е в България демокрация ли е?
цитирай
12. zelas - Не, въпросът по-скоро е това, което ...
10.01.2013 13:51
anonymousbulgaricus написа:
Не, въпросът по-скоро е това, което сега е в България демокрация ли е?


Демокрацията е измама навсякъде по света. Така, че нямаме модел, по който да сравняваме.
цитирай
13. anonymousbulgaricus - Мога веднага да се съглася, с еди...
11.01.2013 10:50
Мога веднага да се съглася, с единственото уточнение, че по-добро от нея, измислено до сега няма:)
цитирай
14. lyubomircholakov - Мога веднага да се съглася, с еди...
12.01.2013 18:43
anonymousbulgaricus написа:
Мога веднага да се съглася, с единственото уточнение, че по-добро от нея, измислено до сега няма:)

Това е едно доста разпространено шаблонно мнение, което се основава единствено върху една случайно подхвърлена фраза на Чърчил през 1947 г. и на нищо друго. Напротив, има нещо по-добро измислено като форма на държавно управление, и това е монархията. Разбира се, не кукленските марионетни монархии, каквито са днешните, а обикновената класическа монархия отпреди 1789 г. Естествено, заедно с нейната връзка с духовната власт, идеологията, т. нар. "симфония" между духовното и светското начало в управлението на обществото - която "симфония" е постигната в Източната Римска империя и в Руската империя.
А иначе, виждаме, че всяко едно примитивно общество започва именно като демокрация и по пътя си на развитие в един момент винаги отхвърля демокрацията като несъстоятелна форма на управление и преминава към монархията. Причината е много проста: управляващите демокрацията мислят в рамките на мандата си - независимо дали става дума за Древна Гърция или за днешните западни демокрации. Техният кръгозор, волю-неволю, е в рамките на 4-5 години. самата политическа ситуация не им позволява да мислят какво ще се случи с държавата след края на мандата просто, защото нямат изгода да си губят времето с такива размисли.
Докато един монарх, който ще предаде държавата на сина си, неизбежно трябва да мисли за състоянието на държавата не само до края на собствения му живот, но и след това .
Именно в късогледството на демокрацията и в стремежа на монархията да осигури просперитета на държавата и даже и отвъд времевия хоризонт на сегашната власт е наой-голямото и решаващо предимство на монархията.
Ако темата ви е любопитна, заповядайте на този постинг, за да разсъждаваме по проблема "ДЕМОКРАТУРА или ДИКТАТУРА НА ДЕМОКРАЦИЯТА":
http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/10/29/demokratura-ili-diktatura-na-demokraciiata-pylen-tekst.101484
цитирай
15. oranjevia - Мога веднага да се съглася, с еди...
13.01.2013 00:21
anonymousbulgaricus написа:
Мога веднага да се съглася, с единственото уточнение, че по-добро от нея, измислено до сега няма:)

Ако демокрацията беше най- доброто управление в в рая щяха да се провеждат избори.Но такива няма и в царството божие цари строга иерархия.
цитирай
16. stamenmihalevski - Всъщност има доста логика в напи...
13.01.2013 15:00
Всъщност има доста логика в написаното от вас, г-н Любомир Чолаков, но ми се струва, че гледате прекалено едностранно на нещата. Няма да коментирам дали демокрацията в днешния свят е истинска и във вид, какъвто ни се казва, че била и в какъвто би трябвало да бъде. Ще се опитам да сравня една идеална демокрация с една неидеална монархия(Вие във вашият коментар сравнявате нещо като идеална монархия с неидеална демокрация, затова аз ще направя обратното.) Твърдите, че монархът ще се опитва да управлява добре, защото знае, че синът му ще наследи държавата, на която е начело той. Така е, но в идеалния вариант на монархията. Нека погледнем как стоят нещата в неидеалния й вариант - Синът на монарха ще наследи държавата на баща си, без значение дали той работи през целия си живот за нейното благосъстояние или не, т.е. дори монархът по цял ден да си живее живота и да се наслаждава на хубава храна, напитки, жени и т.н., синът му пак ще се качи на престола. Как стоят нещата в неидеалния вариант на демокрацията - Така, както Вие ги описвате, т.е. управляващите се стремят да се нахранят максимално много по време на мандата си през тези 4 или 5 години. Каква обаче е ситуацията, ако погледнем към идеалния вариант на демокрацията - Управляващите се опитват да работят максимално много за благополучието на държавата, за да управляват не просто 4 или 5 години, а много повече, като бъдат преизбирани. Дори така е възможно синовете и дъщерите им да поведат народа след като те(старото поколение) вече нямат сили да са начело на държавата, защото народът/избирателите ще вярват, че наследниците на способните бивши управляващи също са способни, защото са възпитани от способни хора и не само, че ще го поведат, а ще наследят една преуспяваща държава, заради това, че техните родители са работили усърдно за благосъстоянието й...
цитирай
17. stamenmihalevski - до oranjevia
13.01.2013 15:11
Много ми е интересно Вие от къде знаете, как точно функционират нещата в Рая? Да не би да идвате директно от там или може би имате Виза и от време на време го посещавате? Ами я си представете, че примерно аз като умра, Бог разгледа мнението на всички хора, с които съм имал контакт през живота си и ги попита - Я кажете сега Стамен добър човек ли беше или лош? Това не може ли да се приеме като избори?
цитирай
18. oranjevia - Светите отци Стамене са го описали ...
13.01.2013 22:27
Светите отци Стамене са го описали оня,небесния ред ,тях съм чел.Виждането на църквата за ангелските йерархии го има дори в уикипедия.Знаеш ли едно време дявола се е опитал да си състави партия,но какво се получило-от Сатанаил и първи херувим станал Сатана и взели че го низвергнали, така де -за непозволено партийно строителство.А иначе Виза Шенгенска за отвъдния свят още нямам и слава на Бога.
цитирай
19. oranjevia - И двете форми на управление- мон...
13.01.2013 22:46
И двете форми на управление- монархия и демокрация си имат своите слабости - на демокрацията тя е късогледието , продажността и алчността на политиците и- тя се избягва донякъде, но не напълно с партийна система при която се сменят две традиционни партии.Затова повечето от така наречените стари демокрации се управляват от две или три традиционни партии.
Монархията си е толкова далекогледа ,колкото монарха и апарата зад него.Но ако той е некъдърен?Изход е донякъде или някакъв парламент споделящ властта,или не строго наследствен монарх/като Римската империя/.
цитирай
20. stamenmihalevski - до oranjevia
13.01.2013 23:10
Силно се надявам да сте вярващ, а не просто религиозен! Аз вярвам в Бог и няма човек, който да ме убеди, че той(Бог) не съществува!!! Точно защото вярвам толкова силно в Бог съм осъзнал, че църковните служители рядко са и негови служители(примерите са излишни, има много и исторически и от наши дни), а заради последното не вярвам на църквата, нейните закони/канони и всичко свързано с нея(почти всичко). Да, тя е била полезна и е полезна най-малкото заради моралните ценности, които изгражда у хората и заради общата молитва, която е по-силна от индивидуалната, но е била вредна и е вредна, заради всички лъжи и манипулации, в които е играла и играе водеща роля(примерите отново са излишни). Отговорът Ви ме кара да си мисля, че Вие сте по-скоро вярващ(от религиозните), отколкото само религиозен човек, което ме радва... Но законите/каноните на църквата аз не ги приемам за чиста монета, защото църквата е доказала, че тя самата изобщо не е чиста... Пожелавам Ви скоро да НЕ Ви бъде издавана такава виза, а да сте жив, здрав и щастлив човек!!!
цитирай
21. anonymousbulgaricus - Няма "обикновена и класич...
14.01.2013 12:54
Няма "обикновена и класическа монархия отпреди 1789 г." Това понятие и въобще разбирането Ви за "монархия" подлежи на дефиниране.

Всъшност "монархическа форма на управление" и "демокрация" не са непременно антагонистични понятия в днешно време. Модерната демокрация се ражда и битува като такава първо в монархия. И днес в Европа има десетина монархии, които са и демокрации.

Абсолютисктата форма на монархия (отпреди 1789 г. или доста по-назад в Англия) е най-нездравата и неустойчива монархическа форма на управление с най-проблемно за съществуването на самите държави и обществения ред в тях влияние. И средновековната и конституционната монархия (предхождаща и следваща абсолютната) са далеч по-устойчиви и продуктивни, всъшност!

Поздрави!
цитирай
22. georgealall - Въпросът е безсмислен
15.01.2013 11:51
Аристокрацията на първото българско царство действа до 1071 година -въстанието на Константин Бодин . Тогава за последен път е употребена титлата кавхан за Геориг Войтех. След това сме претопени от византийската държава и използавме опростена версия на техните титли - цар вместо император, деспот за за зетя ти, севастократор, за някой от братовчедите, севаст за по-долните. След 1496 годин цялата ни аристокрация е ИЗБИТА. а след още 70 година е изцяло закрита и църквата ни. от 15 до 18 век нямаме църква, освен многа за малок през 17 век - католическа. нямаме училища. жените, които са били роднини на аристократите отиват в харема, синовене им стават спахии или еничари. Поколението на аристократите от 16 век вече не знае че българско. Отъкед да се вземат аристократите? ама Алеко богориди бил генерал губернатор - кой е той - съветник на султана. Ама гаврил Кръстевич бил генерал губеранотор - кой е той - съвтеник на султана! и двамата са против революция за независимост (против Левски, против Бенковски, против Ботев) и се борят за повече автономия по мирен път - ако султана даде или Европа каже.
имаш и еснафи - те са затворена организация. работиш от мрак до мрак, даваш дъщеря си на най-добрия си калфа, а ако някой ви направи дъмпинг всички се обединявате срещу него и той не може да работи в града. сегиз тогиз пускате по нещо за църква или образование. И ако някой поиска пари за революция го обявявате за бунтовник -т.е. имаш буржуа и селяни, и процес на кулаци (едри селяни). и Един княз, внесен отвън.
цитирай
23. georgealall - демокрацията е най старото управление
15.01.2013 12:06
на човека Господ е дал Свободната воля. казал му е "адаме, можеш да ядеш от всики дъревата, освен от едно.само от него недей да ядеш". Въпреки това не му е казал че дървото е отровно. Не е поставил пазач, или куче или тигър. Просто е разчитал на Свободнат воля на Адама, че няма да яде от дървото, след като, Той, господ го е помолил. Адам обаче е избрал друго - да яде. (въпреки че е знаел че Господ не одобрява). И си е понесъл последствията. демокрация в действие.
И Исус се молил на баща си "Тате нека ме отмине тая чаша". Значие имало Надежда. Обаче приятелите му са спали вместо да се молят с него и той е разбрал, че няма да му се размине. Демокрация. виновни, са Петър, Йояни и Яков -ако не бяха спали нямаше да разпънат Исус.
И Пилат е бил демократичен - "да го разпъвам ли или да не го разпъвам" - народа демократично му отговорил .- "разпни го". въобещ демокрация в действие.
Па за Мойсей да не говорим - десет пъти е дал демократично шанс на фарона, оня Не, та не.
въобще в Библията е пълно с демокрация.
навсякъде има примери "и господ каза.....предай му това и това....а ако той не е съгласен стори следното чудо....." и така нататък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784720
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031