Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 13:52 - Бездънната чаша
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 3595 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 14.05.2011 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-голямата гордост на човечеството е способността му да развива нови технологични изобретения за решаването на текущи и бъдещи проблеми свързани с живота му. Това, което наистина отличава човека от другите животни е, че той непрестанно има нужда от все по-нови подобрения в качеството на живота му.

НАПРЕДЪК
Движение напред, усъвършенстване в процеса на развитие.

Усъвършенстването обикновенно е насочено към улесняване на живота чрез намаляване на физическия труд и подобряване на средставата за общуване. Крайната цел е спестяване на време, което би довело до по-добро общо качество на живот и постоянно щастие. Макар, че подобренията в живота на човека подобряват вероятността му да оцелее, практиката показва, че като цяло хората не стават по-доволни от живота си и дори имат все по-малко свободно време за себе си и семействата си. Защо е така?

В Няма такова нещо като щастие, радост или срета вече говорихме, че щастието е нещо изкуствено и съществува само като идея в главите на хората. Още по-изкуствена е идеята за постоянното щастие, което дори не може да се преживее за разлика от илюзията за мигновенно щастие, която изглежда доста реална.

Каквато и цел да преследвате, някъде по средата на пътя, неизбежно осъзнавате, че тя не ви води наникъде. Знаете историята "Алиса в страната на чудесата " където червената кралица трябва да тича все по-бързо и по-бързо, за да остане на мястото където е. Това е точно, което хората правят. Тичат все по-бързо и по-бързо. Но не се движат. Защото това, което се получава е че първо създаваме проблема, а после се опитваме да го решим.  

От чисто физична гледна точка подхода ПРОБЛЕМ > РЕШЕНИЕ е погрешен. Търсенето и внедряването на нови решение в системата води до усложняване ѝ, което пък намаля стабилността ѝ. От друга страна опростяването на системата спомага за нейната приспособимост към нови предизвикателства. Примерът с Япония ни показва как технологичния напредък може да усложни системата до такава степен, че способността ѝ да реагира на извънредни предизвикателства всъщност намалява.

В Мисълта е твой враг и в Мисленето е болест говорихме за същността  на мисълта и за определящата и роля  в посоката на развитие на животното човек. Тя е тази, която движи желанието на човека за постоянно развитие на нови технологии. Самата мисъл е движена от неизлечимия ѝ страх от смъртта. В резултат, човек има желанието непрекъснато да подобрява условията си на живот, за да удължи идеята за АЗ-а, колкото се може по-дълго, ако е възможно завинаги.

В определени периоди, религията е била против напредъка, но с единствената цел да запази господството си над обикновените хора. Самият факт, че тя е виждала съперник в лицето на научния напредък, показва религиозния характер на самия напредък. Подобно на религията, той подчинява хората като ги кара да се стремят към ненужни "подобрения", за които те трябва да платят с труда си и с времето си.

Удоволствието от лесния начин на живот е всъщност против природата на човешкото тяло. То е единствено заинтересовано в поддържане на чувствителността на нервната система. Всяко нещо, което ние възприемаме като удоволствие е всъщност сигнал към нервната ни система, но в момента в който се опитаме да удължим това удоволствие то се превръща в болка за тялото. Не случайно силните преживявяние и удоволствия са последвани  веднага от противоположни такива, тъй като тялото се опитва да възстанови равновесието и да спре удоволствието (болката).

Напредъка към който хората се стремят е обикновенно насочен точно към удължаване на удоволствията - подобряване на подслона довежда до по-комфортни жилища, подобряването на колите довежда да удобство за човека. Но всички тези подобрения в крайна сметка работят против тялото - хората стават все по-дебели и болни, свободното време намалява и цялостното задоволство от живота се занижава.

Нека сега погледнем как се справят нашите братовчеди животните. При тях също се наблюдава стремеж за подобрение в условията на живот, но без желание за постоянно подобрение. Например птицата е подобрила шансовете за оцеляване на поколението и, като е изобретила гнездо, което може да стои високо на дървета. Тя обаче не се опитва да направи гнездото по-голямо отколкото и е нужно, нито да направи допълнително гнездо в случай, че първото се срути или да засили гнездото по начин, който ще гарантира, че няма да се срути. Истинското животно не мисли по нестествения начин, по който човек го прави. Животното се интересува само от оцеляването си с минимални усилия.

За да е задоволен човек всъщност няма нужда от много, той се нуждае от подслон, храна и дрехи. Всяко "подобрение" над тези три основни нужди за оцеляването му всъщност е причината за постоянната човешка мизерия и неудовлетворенност. Това е така, защото той не знае кога да спре, кога вече нуждите му са задоволени и освен това се създава ненужно съревнование между хората, без да има някаква ясна цел или финална линия.

Всичко това довежда човека до едно безкрайно преследване на сянката си, без определен край и резултат. За съжаление хората са дълбоко убедени, че напредъкът ще им донесе щастие и спокойствие, така че вече е почти невъзможно да се обърнат нещата.

Човешкият напредък в крайна сметка ще погуби човека.


image 



Гласувай:
9



1. yotovava - Не съм го поглеждала по този начин,
12.05.2011 14:21
но да, има резон.
Макар че удоволствието като механизъм е заложено във втори по важност инстикт на живото същество - а именно - инстинктът за продължение на рода. На този инстинкт е базирана цялата химия на секса - стремеж за удоволствие,нагона, който е труднопреодолим. :)))))
Поздрави
ВАля
цитирай
2. zelas - но да, има резон. Макар че удовол...
12.05.2011 14:47
yotovava написа:
но да, има резон.
Макар че удоволствието като механизъм е заложено във втори по важност инстикт на живото същество - а именно - инстинктът за продължение на рода. На този инстинкт е базирана цялата химия на секса - стремеж за удоволствие,нагона, който е труднопреодолим. :)))))


Всяко продължително удоволствие е болка за тялото, включително и секса. Човек е единственото животно, което се стреми към продължителен секс, което е част от неговата склонност да се стреми към постоянно щастие. Няма такова нещо като секс. При животните осеменяването става възможно най-бързо.

Това, което си написала са идеите, които обществото е наложило в съзнанието ти, те нямат много общо със същинските физиологични особености на човешкото тяло.

Това малко измества темата на статията, така че ще помоля да не се задълбава повече в темата за секс, може би ще има отделна тема за това.
цитирай
3. zelas - Ето резултата от човешкия напре...
12.05.2011 15:14
Ето резултата от човешкия напредък.

НАД МИЛИАРД ТОНА ХРАНА СЕ ПРОПИЛЯВА ВСЯКА ГОДИНА (от доклад на ООН)
http://www.physorg.com/news/2011-05-billion-tonnes-food-year.html

Храна има за всички и въпреки това милиони гладуват. Във вода гази, жаден ходи.
Прогресът е пагубен за човека и заобикалящите го животни и растения.
цитирай
4. sestra - Няма нещо, с което не бих се съгласила тук.
12.05.2011 19:26
Страхувам се, че цивилизацията е свършила вече тази работа и е въпрос на време, ако това не се проумее.
цитирай
5. анонимен - А как чудесно е, че целият абсурд...
12.05.2011 23:32
А как чудесно е ,
че целият абсурд
върви към края си ...
цитирай
6. zelas - А как чудесно е, че целият абсурд...
13.05.2011 00:02
kentavur написа:
А как чудесно е ,
че целият абсурд
върви към края си ...


Краят обаче никак не е близко, нито краят ще е край.
цитирай
7. анонимен - Драги Zelas
13.05.2011 01:17
Ние сме твърде подобни в схващанията . Относно краят си струва да се спомене , че фактори много въздействие имат връз него .
Страхът е нашият враг .
Намерението е пътя .
Казано инак , краят е доволно неясен .
Краят се формира .
цитирай
8. zelas - Ние сме твърде подобни в схващан...
13.05.2011 11:45
kentavur написа:
Ние сме твърде подобни в схващанията . Относно краят си струва да се спомене , че фактори много въздействие имат връз него .
Страхът е нашият враг .
Намерението е пътя .
Казано инак , краят е доволно неясен .
Краят се формира .


За какъв страх говориш?
цитирай
9. get - :))) - За нещо подобно, което е описано в т.нар. "Буриданово магаре" :) !
13.05.2011 17:50
zelas написа:
kentavur написа:
Ние сме твърде подобни в схващанията . Относно краят си струва да се спомене , че фактори много въздействие имат връз него .
Страхът е нашият враг .
Намерението е пътя .
Казано инак , краят е доволно неясен .
Краят се формира .


За какъв страх говориш?


- Страхът от "избора" !! ... раждането на варианта, за който ти малко бъркаш в интепретацията ! В смисъл фрактала е логическо уравнение от вида: "или" - "или"(има-има) ... за разлика от другото(?) становище: "има" или "няма"(на езика от формалната логика тази операция отговоря на "да"- "не") .
- Един мъж ако следва вторият модел никога няма да му се случи мома било родопчанка, било друга, да му изпее песента "Бела съм бела, юначе ...", щот второто "юначе" се римува и смислово отговаря на "даначе"(младо биче) ! - Бичето какво прави ? - когато срещне проблем ... застава на едно място като буридановото магаре и се чуди ли (?) ... Не-е-е, навежда роги и "минава" през проблема !!
- Ей ти два модела за решаване на проблем ! - при вторият се изключва понятието "страх" !! - Живота е предизвикателство - предпочитам да съм бик а не магаре !! (щот искам да ме мислят мъж, не баба !!) :))

- С уважение и :)))-ки !! ... по-весело на живота, щот да не ви причисля в категорията на ... !! :))

от Гет "ктист"
цитирай
10. анонимен - Get ,
14.05.2011 00:49
Малко в лЕво сме от темата , но ...
Страхът е многоизмерен . Уви , все още съм в процес със страха .
Страх е :
-кола да не бутне кучето ти
-да не се разболее жена ти от рак
-да не изгори дома ти
-да не избухне война
-да не ти треснат солена глоба
-да не фалираш
-Да не се разболее детето от менингит
-да не те уволнят
-да не паднеш от скала
-да не те ухапе змия
-да не вземеш изпит
може да си пишем цял ден ...
Визирах основно страха от промяна , от неизвестното , от непознатото . Онуй , що ни пречи да погледнем истината за света и промените , манипулациите , в които тъне човечеството .
В частност , желаех да подчертая (простено да ми е ) , страхът е в състояние да тласне огромното мнозинство да "сънува" една кошмарна реалност за нашия колективен "сън" .
Та ние с теб приятелю , най - добре да се научим да излизаме от таз реалностъ ...
цитирай
11. get - - Така ще да е, защото сме затънали в объркаността си на "модерното" светоусещане ...
14.05.2011 09:06
... на това, което ни се задава, като модел на поведение, от две, три годишна възраст ... от кухото ни, от към духовност, общество и ежедневие !!

kentavur написа:
Малко в лЕво сме от темата , но ...
Страхът е много измерен . Уви , все още съм в процес със страха .
Страх е :
-кола да не бутне кучето ти
-да не се разболее жена ти от рак
-да не изгори дома ти
-да не избухне война
-да не ти треснат солена глоба
-да не фалираш
-Да не се разболее детето от менингит
-да не те уволнят
-да не паднеш от скала
-да не те ухапе змия
-да не вземеш изпит
може да си пишем цял ден ...
Визирах основно страха от промяна , от неизвестното , от непознатото . Онуй , що ни пречи да погледнем истината за света и промените , манипулациите , в които тъне човечеството .
В частност , желаех да подчертая (простено да ми е ) , страхът е в състояние да тласне огромното мнозинство да "сънува" една кошмарна реалност за нашия колективен "сън" .
Та ние с теб приятелю , най - добре да се научим да излизаме от таз реалностъ ...


- Когато разглеждаме Света през неудошевената схема на егоцентризма(на ежедневният ни свят), тоест в центъра на който, е "Его"-то ни - Тъй ще да бъде !
- В античните времена до към ІІІ в. сл.Хр. предците ни са имали друга менталност и друго светоусещане. Поради това са били по-близко(не в смисъла, само като бит) а като възприемане на света като конструкт ?!
- Ако се занимавате с културология и етнография на народът ни - ще разберете по-лесно, какво искам да ви подскажа за бита и душевността на "тези" българи ?!
По повод на изброените състояния(които са пример за настъпваща невроза и депресия) ще кажа - Човек следва да живее във ... и властва над настоящето, постигайки това, той корегира миналото и-и-и по този начин формира възможният бъдещ събитиен вариант !!(знам че, звуча отвлечено ... но моля ви, опитайте се да вникнете в това, което подсказвам !!)

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
12. demograph - Страхът ли...
25.05.2011 22:05
Има само два вида естествено заложен страх:
- Страх да не останеш без поколение;
- Страх душата ти да не намери покой.
Всички останали форми са или производни на тези две или просто суета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5809026
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930