Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2011 00:06 - Ангелите и Хун-Хур Ту - Обертоново пеене (соло полифония)
Автор: zelas Категория: Музика   
Прочетен: 6630 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 11.01.2011 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Определение 

 Човешкият глас си остава най-въздействуващия и най-гъвкавия музикален "инструмент" и специфичният начин на възпроизвеждане на звуци чрез глас, наречен обертоново пеене, е характерен пример за това.

Обертоновото пеене
, обяснено в едно изречение, е възпроизвеждане на едновремено на две (понякога даже три) звукови честоти от един и същи певец - един вид соло полифония. Известно също като хармонично пеене (harmonic singing), то представлява метод за възпроизвеждане на два звука, при което певеца манипулира резонансa (или форманта) на пеене като въздуха преминава от белите дробове, покрай гласните струни, и излиза през устните, за да се получи мелодия.

image

Базовите звукови честоти (F0) и обер-честотите (nF0, много по-високи от базовите) възпроизведени от човешки глас може да се усилват чрез промяна на формата на резонансната кухина на устата, ларинкса и фаринкса. Тази резонантна настройка позволява на певеца да създаде повече от една честотата на гласа, докато в същото време в действителност генерират една основна честотата, с вокални си гънки.

Има различни видове обертоново пеене. Различават се по това, колко ниско са базовите честоти и какви хармонии са подчертани. Някои от тях са подходящи за пеене с текстове на песни, други само за създаване на безмълвна мелодия. 

В Монголия има пет категории: 
уруулин
(uruulyn) чрез устни  / тагнаин (tagnain) чрез уста / ксамрин (xamryn) чрез нос / багалзуурин (bagalzuuryn) чрез гърло / тсеежин (tseejiin) чрез гърди / турлегт (turlegt) - комбинирана

В Тува има три категории: 
Сигит (sygyt) - най-висок звук: имитация на лек бриз през лятото, песните на птиците.
Хумей (hoomei) - по-мек звук: вятър, звука на въртеливото движение сред камъните
Каргираа (kargyraa) - кадифен звук: вой на ветровете през зимата; на жален плач на майка камила, след като загуби теле.

Друг термин понякога използуван за обертоново пеене е гърлено (или гърлово) пеене, което е харектерно предимно за ескимоското женско пеене (виж видео 2).


Разпространение

Обертоновото пеене се смята, че е възникнало в юго-западна Монголия, в днешните Ховд и Гови-Алтай райони.

Най-разпостранено е в Азия, в райони като Монголия, Тува (Сибир), Алтай и Кавказия, Тибет, Узбекистан и Казакстан, Хокайдо (Япония). Среща се и в Европа, предимно в Сардиния и при ескимоските Саами народите (Швеция, Норвегия и Финландия) и на Колския полуостров  (Русия). Макар и угасващи има такива традиции в Северна Америка (Канада), Южна Африка (Ксоса жените). (Ксоса жените са много забавни и музиката им е страхотна.)

Този специфичен начин на пеене придобива по-широка популярност, след като авант-гардният немския композитор Карлхайнц Щокхаузен го използува за първи път в "Глас" (Stimmung) (виж видео 4).

Известен обертонов певец е Николай Ооржак (Nikolay Oorzhak) от Тува (Русия), който заедно с д-р Владислав Матренитски са развили специална техника на шаманска звукова система за само-лечение и тонизиране. Самият Николай Ооржак е потомствен тувински шаман.

С подобни лечителни цели австралийските аборигени използват диджериду.

Групата Хун-Хур Ту също от Тува, освен практикуващи обертоновото пеене, те свирят на традиционни тувински инструменти като игил, хомус (тувинска еврейска арфа), дошпулуур и дунгур (шамански тъпан).

Невероятен обертонов певец и музикант е Енкжарал от Монголия, споменаван вече няколко пъти в този блог. 

Също интересен изпълнител е Наташа Никепрелевич (Natascha Nikeprelevic) (виж видео 3) от Германия, която комбинира пеенето със своебразна пантонима. Музиката и е винаги импровизирана, няма едно изпълнение което да си прилича с другите.


Уроци и примери

В Хелзинки има клуб за обертонова музика. Членовете му всеки вторник се събират, за да пеят такава музика с майстори от Тува.

Тук можете да намерите урок по обертоново пеене. Според водещият, всеки човек може да пее с обертонове, защото те са просто част от нашата физика и съзнание.  

Упраженията представляват бавно преминаване от една гласна към друга, например от У към Е, като след известна практика, обертоновете се появяват. Изисква се много голяма концентрация. Когато ги чуете за първи път, макар и слабо, е сякаш чувате своя вътрешен глас. Невероятно изживяване!

Опитай те го в къщи ... под душа!! :)










Гласувай:
6



1. zelas - Смея да се похваля, че това е първата ...
09.01.2011 00:13
Смея да се похваля, че това е първата статия в интернет на български език за обертоново пеене.

Ако съм търсил добре, де ...
цитирай
2. tota - Женски хор “Български гласове-АНГЕЛИТЕ”
09.01.2011 00:17
“Български гласове – Ангелите” е първият частен хор в България. Създаден е през 1991 г. от диригента Иван Топалов, съвместно с Ули Балс и немска продуцентска къща. Сегашният ръководител Георги Петков е също и композитор на голяма част от репертоара на състава. Девет са албумите с името на “Български гласове - Ангелите”. Всички те са издадени в чужбина. На чужди сцени са и всички премиери на хора. А записите с големи поп-звезди от величината на Адриано Челентано и Нада, направиха името им известно по цял свят.

“Ангелите” участват в много международни проекти в областта на “уърлд мюзик” – откритието на ХХ век.” Сред сценичните им партньори в последно време са и четиримата мъже от вокалния състав от Тува “Хуун-хур-ту”, а композитор и диригент на проекта е Михаил Алперин. С тях имат вече два диска. Наскоро се появи и трети, предназначен само за американския пазар. Сред известните имена, с които “Ангелите” са участвали в съвместни проекти са още Боби Макферин, Найджъл Кенеди, Фил Колинс.
http://bulgarar.blogspot.com/2006/03/x.html
цитирай
3. vilikal - http://search. data. bg/ready...
09.01.2011 00:44
http://search.data.bg/ready/05bb4b9bdd53ea3f3aba6b3e65583426/14%20Valya%20BalkanskaIn%20the%20name%20of%20Bulgaria%20-%20Sos%20Ma%20Karash%20Maschinko.mp3

Линк към "Сос ма караш майчинко", в изпълнението на Валя и Петьо, най-доброто за мен, мр3. Сваляйте спокойно - никой няма да ви съди за авторски права. Албума не е в продажба от повече от 10 години и това е единствения начин да се чуе.
Интересно е обертоновото пеене и от гледна точка на източните медитативни техники, ровил ли си в посоката?
цитирай
4. zelas - Добър въпрос, Вили. Това което п...
09.01.2011 01:06
Добър въпрос, Вили. Това което прави шамана Ооржак е свързано с това. Знаем, че има различни техники за отваряне на чакрите с издаване на звуци като Ям, Хам, Ом, Вам. Обертоновото пеене е една система на вибрации, която предполагам действа върху всички седем чакри.

Подобно е диджериду-то в Австралия и алпииския рог в Европа. Определени вибрациите помагат за медитация, както съм сигурен, че знаеш щом питаш точно за това.

В тази връзка много е интересно третото видео. Мъжът малко преиграва, но жената направо чуствува звука с тялото си.
цитирай
5. sande - Много интересно, не знаех нищо за това чудно обертоново пеене...
09.01.2011 07:32
Zelas, приятелю, внимавай, че ще ни просветиш много и накрая ще ти вземем хляба.

Поздрави!
И хубав празничен ден!
цитирай
6. kleotemida - Поздравления за статията!
09.01.2011 18:18
zelas написа:
Смея да се похваля, че това е първата статия в интернет на български език за обертоново пеене.

Ако съм търсил добре, де ...


Винаги има полза от още малко знания!... :)
цитирай
7. zelas - Zelas, приятелю, внимавай, че ще ни ...
09.01.2011 19:45
sande написа:
Zelas, приятелю, внимавай, че ще ни просветиш много и накрая ще ти вземем хляба


Благодаря! Не ми е това хляба, а пък и да беше, аз си падам анархист и не ми пука за хляба в парите ... или парите за хляба, да кажа!
цитирай
8. zvezdichka - Твоят блог
11.01.2011 09:07
започна да се превръща в една малка музикална енциклопедия от което ние четящите и слушащите те печелим :).
цитирай
9. zelas - започна да се превръща в една малка ...
11.01.2011 12:15
zvezdichka написа:
започна да се превръща в една малка музикална енциклопедия от което ние четящите и слушащите те печелим :).


Радвам се - дано да е така!
цитирай
10. анонимен - бесплатный сайт
27.03.2012 22:14
Приветствую, #uname! Хочу порекомендовать классную возможность сделать БЕСПЛАТНО сайт для бизнеса

Сможешь создать себе интернет-магазин или корпоративный сайт - за 30 минут. Система очень простая, разберется любой!

Если станет интересно, всегда можешь посмотреь в группе http://vk.com/neosite или зайти на офф. сайт: http://demo.neobroker.ru
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5811374
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930